Центарот за управување со кризи, ЦУК, ги конкретизира и реализа едни од најсовремените мерки што се развиваат на полето на кризниот менаџмент во државата за импленментација и примена на веб-базирана комуникациска платфотма за кризен менаџмент.Денска, Стојанче Ангелов, в.д. директор на ЦУК, учествуваше и говореше, а потоа и одговораше на новинарски прашања, заедно со министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, на отворањето на Лабораторијата за кризен менаџмент лоцирана на Воена академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје, а целосно имплементиана од проектот од ЦУК.Конкретно, оваа Лабораторија е дел од НАТО проектот што се спроведува и реализира преку ЦУК во државата: „Следна генерација на Систем за командување и управување со инциденти“ (NICS) за дигитализација на Системот за управување со кризи. Кодиректор на проектот е д-р Урим Вејсели, раководител на Секторот за меќународна соработка во ЦУК.Наредната година во септември голема НАТО вежба (EADRCC) за справување со кризи ќе се одржи во Македонија со учество на околу 2.000 учесници на разни вежбовни точки. ЦУК е главен носител на сите активности во Македонија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Translate »